Ziektes wietplant

Ziektes wietplant

Wie begint met thuis een paar wietplantjes te kweken zal al gauw ondervinden dat het een makkelijk te telen plant is. Mits je enkele regels in acht neemt, kun je thuis de mooiste en lekkerste wiet kweken. Cannabis geeft je niet alleen plezier tijdens het roken maar, dat kleine zaadje zien uitgroeien tot een volwassen plant is gewoon magisch. Om de gezonde plant groeien heeft zij de juiste temperatuur, genoeg licht en regelmatig water nodig. En ook al is de plant makkelijk te kweken, toch is ze onderhevig aan een aantal ziekten die je hele oogst in gevaar kunnen brengen. Hoe kun je ziektes bij een wietplant voorkomen en wat kun je doen als jouw plant aangeeft dat ze niet zo gezond is? Volg je mee?

 

Groene bladerenGezonde dames

Een gezonde plant die goed gedijt kun je herkennen aan de prachtige diepgroene kleur, mooi gevormde en sterke opstaande bladeren en stevige stengels. De kleur van het blad kan variëren, naargelang het soort waarvoor je gekozen hebt. Wanneer een plant staat te blaken van gezondheid is de kleur mooi egaal zonder bruine stippen, vlekken, gekrulde randen of wat voor afwijking dan ook. Dit is een teken dat de teelaarde, de luchtvochtigheid én het toedienen van water en eventueel voedingsstoffen, volledig in balans zijn.

 

Een kwestie van teveel of te weinig

In feite liggen gezondheidsproblemen bij wietplanten vrijwel altijd bij het te weinig van iets of, het omgekeerde, een teveel aan iets. Teveel water, teveel voedingsstoffen, teveel warmte of een gebrek aan dit alles kunnen ziektes bij een wietplant veroorzaken.

Indien de bladeren veranderen van kleur, er bruine vlekken of gekrulde randen komen ligt de gebrekkige waterhuishouding en het voedsel aan de oorzaak. Indien de plant te droog staat en de plant er slapjes uitziet is het makkelijk op te lossen door regelmatig de grond te bevochtigen. Gaan de bladeren hangen maar zijn ze nog wel stevig, dan is het een teken dat je te overvloedig bent met water en dien je haar tijdelijk minder water toe.

Teveel of te weinig

Zoals je ziet zijn de bladeren een prima indicatie en kun je de hoeveelheden water afstemmen op de stand van het blad.

Krijgt je plantje teveel of te weinig voedingsstoffen dan is het product wat je geeft niet altijd de boosdoener, maar de pH-waarde of zuurtegraad aan het wortelgestel. Wanneer deze waarden te hoog of te laag zijn, kunnen de wortels te weinig voedingsstoffen opnemen en komt de plant in nood. Wanneer je teelaarde gebruikt is het belangrijk dat deze waarde schommelt rond de 6,5, bij hydrocultuur is dit iets lager en zit je prima rond de 5,8.

 

Toprot

Toprot of Pythium is één van de ziekten bij de wietplant dat ontstaat door een te vochtige omgeving. De sporen van deze schimmelziekte verspreiden zich via water, dus ook via de luchtvochtigheid. Pythiumschimmel kent twee variëteiten, nl. de zwerm en de rust sporen. De eerstgenoemde ontkiemen al bij lage temperaturen vanaf 15°C, de andere hebben meer warmte nodig en zullen actief worden rond de 28°C.

Wil je voorkomen dat jouw dames het slachtoffer worden van deze schimmelinfectie dan is het belangrijk om er voor te zorgen dat de temperatuur van de bodem niet teveel schommelt. Kweek je buiten en zijn de weergoden gul met hemelwater, doe je er goed aan om je plant te beschermen met een afdakje zodat de regen de mooie toppen niet rechtstreeks bevloeit. Andere schimmels, zoals bijvoorbeeld filament en meeldauw, zullen in mindere mate voorkomen maar let ook op voor webben van spinnen of larven van andere insecten. Zij kunnen ook het gevreesde toprot veroorzaken.

Toprot

In onze streken, waar de temperatuur meestal laag is en de luchtvochtigheid hoog, is het aan te raden om in de ochtend de dauwdruppels van de plant te schudden en haar een plekje te geven in volle zonlicht. Wil je op een andere manier toprot vermijden, dan kun je ervoor zorgen dat de plant sneller aan haar bloeifase begint. Door ’s avonds de plant een uurtje minder licht te geven ga je de bloei versnellen en kun je oogsten nog voor de zomer ten einde loopt.

 

Gele vlekkenGele vlekken op de bladeren

Eén van de meest onaangename schimmelziekten is bladvlekziekte of Septoria. Wanneer jouw plant hiermee besmet is ga je merken dat de onderste bladeren gele vlekken gaan vertonen. Naarmate de ziekte zich verspreidt zullen de vlekken verschijnen over heel de plant. De bladeren worden tenslotte helemaal bruin, sterven en vallen af. Let goed op indien je plant hiermee besmet is dat ze geen andere planten in de nabijheid besmet. Zoals alle ziektes bij een wietplant, kun je voorzorgsmaatregelen treffen maar bij schimmelinfecties zijn deze niet altijd voldoende. Septoria heeft, net zoals bij toprot, veel te maken met luchtvochtigheid en een tekort aan luchtstroom tussen de bladeren.

Heb je pech en heeft je plantje de gele bladvlekziekte opgelopen ga je uiterst voorzichtig te werk bij het verwijderen van alle aangetaste bladeren. Je zorgt er ook voor dat deze niet op de bodem blijven liggen zodat de schimmel zich niet verder kan verspreiden. In de webshop van goldseeds.nl kun je producten bestellen die schimmeldodend werken maar let op dat je niet gaat sproeien tijdens de bloei.

 

Wortelrot en bacterievuur

Ook een zieke wortel kan de oorzaak zijn van het afsterven van een plant en meestal heeft dit te maken met een samenloop van omstandigheden. Als je te vaak bevloeit en de wortel krijgt te weinig aan zuurstof, kunnen schimmels, bacteriën en vaak ook algen ervoor zorgen dat de wortel gaat rotten. Gebruik daarom nooit teelaarde die je eerder voor andere planten gebruikte en zorg voor een goede balans in de waterhuishouding.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
Follow by Email