Wietzaadjes planten

Wietzaadjes planten

Wietzaadjes planten: wat komt daar allemaal bij kijken?

Nadat je je wietzaadjes op een vakkundige manier hebt ontkiemd is het nu tijd om deze zaadjes te planten. Ook hier komt weer het nodige vakmanschap bij kijken. Cruciaal is daarbij al het moment waar je de zaadjes plant.

 

Wanneer is het tijd je wietzaadjes te planten?

Wietzaadjes planten is iets dat niet te vroeg mag gebeuren, maar ook niet te laat. Als je dit niet op het juiste moment doet, dan is de kans groot dat het nog jonge plantje snel sterft. Er van uitgaande dat je je zaadjes binnen gaat planten, is het ’t beste dit te doen zodra de wortel dat uit het zaadje steekt ongeveer één tot tweeënhalve centimeter lang is. Wanneer op een dag de wortel deze lengte bereikt, dan is het dus het verstandigst om direct op planten over te gaan. Wacht dus niet totdat de wortel nog verder groeit, want dan wordt ie misschien te lang. 

 

Wat heb je nodig voor het planten?

Een goede timing is bij het planten van wietzaadjes het allerbelangrijkste. Qua materialen heb je niet zo veel nodig. De weinige dingen die je nodig hebt moeten echter wel van goede kwaliteit zijn. De keuze voor het soort aarde is vooral zeer essentieel. Zo is het voor net ontkiemde zaadjes en voor nog erg jonge plantjes zeker niet aan te raden met normale potgrond te werken. Deze zit namelijk vol met voedingsstoffen voor volwassen planten. Zeer jonge plantjes kunnen hier nog niet tegen. De gevolgen voor deze plantjes kunnen dan ook fataal zijn. Gebruik daarom altijd een mix die geschikt is voor zaailingen. Zaaigrond en stekgrond zijn aardesoorten waar je naar kunt uitkijken. In z’n totaliteit kunnen we stellen dat je voor het planten van zaadjes de volgende spullen nodig hebt:

 

  • Een grote pot, vaas of beker, het liefst eentje waar zo’n twee liter water in kan. De voorkeur gaat niet uit naar een pot van glas, aangezien dit licht doorlaat.
  • Een lichte mix aan potgrond, waar zaailingen goed terecht kunnen en/of waarin je kunt stekken. Stekgrond en zaaigrond zijn zeer geschikt.
  • Een pen of een potlood
  • Een pincet.
  • Een plantenspuit.
  • En tot slot, uiteraard, de reeds ontkiemde wietzaden.

 

Vul de pot met potgrond

Heb je een geschikte pot, vaas of beker gevonden, bij voorkeur eentje die dus niet lichtdoorlatend is? Dan is de eerste stap deze te vullen met de reeds aangehaalde potgrond. Als je potgrond van goede kwaliteit gebruikt, dan hoef je hier geen extra voedingsstoffen aan toe te voegen. Een te veel aan voeding kan namelijk, net als bij een overschot aan water, een slechte invloed hebben op de gezondheid van een plant. Welnu, vul de pot tot aan een centimeter onder de rand met potgrond. Maak dan door een pen of potlood in de potgrond te steken een kuiltje in de potgrond. Het kuiltje mag gerust twee à drie centimeter diep zijn.

 

Plaats het wietzaadje voorzichtig met een pincet

Heb je een stabiel kuiltje in de potgrond kunnen creëren? Heel mooi! Nu is het tijd om hier een wietzaadje in te doen. Dit kan met je blote handen, die je dan het liefst wel van tevoren hebt gewassen. Werken met een schone pincet is misschien nog wel beter. Plaats het wietzaadje netjes in het midden van het kuiltje en wel zodanig dat de gekiemde wortel zich aan de onderkant bevindt. Uiteindelijk dient de schil van het zaadje ongeveer een halve centimeter onder het oppervlak van de potgrond te zitten. Bij het planten van het zaadje met de wortel dus gerust redelijk diep in het kuiltje geduwd worden.

 

Afdekken en verlichten

Ben je er van overtuigd dat je het zaadje diep genoeg, maar toch niet te diep, in het kuiltje hebt geplaatst? Dan kun je nu het zaadje bedekken met een dun laagje potgrond. Let er op dat je ook hierbij weer voorzichtig en bedachtzaam te werk gaat. Druk bijvoorbeeld in geen geval de potgrond boven het wietzaadje aan. Een paar millimeter aan bedekking kan daarbij al snel genoeg zijn. Vergeet tenslotte niet de bovenkant van het geheel vochtig te maken. Gebruik hiervoor bij voorkeur een plantenspuit. Deze zorgt voor een subtiele en gelijkmatige bevochtiging, iets wat niet gezegd kan worden van bijvoorbeeld een gieter. Hierna zit het karwei van het planten erop! Plaats de gevulde pot nu in de vensterbank. Wanneer de plant en de blaadjes straks boven het oppervlak uitkomen, dan varen ze wel bij een goede lichtinval. Heb je geen vensterbank waar de lichtinval voldoende is? Zorg dan alvast voor een gedegen verlichtingssysteem. Zo ben je nu al voorbereid op de volgende stap!

goldseeds

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
Follow by Email