Wietplant toppen

Wietplant toppen

Je hebt je eerste wietplantjes met liefde gezaaid en opgekweekt. Trots staan daar je kleine plantjes met de zo kenmerkende blaadjes. Je kunt er nu voor kiezen de natuur zijn gang te laten gaan, maar het is beter om ervoor te zorgen dat je plant niet huizenhoog wordt. Daarnaast wil je natuurlijk een zo groot mogelijke opbrengst van je plant, dus is het tijd voor een belangrijk moment: je gaat je wietplant toppen.

Wat is toppen?

Eigenlijk is het heel eenvoudig: wietplanten toppen is hetzelfde als planten snoeien. Net zoals je wilt dat een tomatenplant of een struik in je tuin niet te hoog wordt en veel energie verspilt aan het zo hoog mogelijk groeien, wil je dat bij je wietplant ook niet. De meeste thuiskwekers zullen daar simpelweg niet te ruimte voor hebben en sommige mensen zullen ook wat huiverig zijn voor het door laten groeien van wietplanten in de achtertuin. Dan wil je toch graag een plant die niet te veel opvalt en dus laag blijft. En meer dan dat wil je een plant die een mooie oogst opbrengt, want ook daar is het terugsnoeien van je wietplant belangrijk voor.

Om je plant dus laag en vol te houden, is het belangrijk om je wietplant te toppen. Zeker als je je planten binnen kweekt, is het verstandig ze wat lager te houden. Door het snoeien zullen de planten meer in de breedte groeien. Op deze manier kan de volledige plant licht vangen en licht is precies wat de planten hard nodig zullen hebben om tot volle wasdom te komen. Als het licht niet voldoende over de plant verdeeld wordt, zal deze haar best doen om naar het licht toe te groeien. Hierdoor zal de plant zo hoog mogelijk proberen te komen, wat haar onnodig veel energie kost. Die energie gaat niet meer naar het sterker worden van de plant, laat staan dat deze naar het bloeiproces gaat. Hoewel een metershoge wietplant een majestueus gezicht kan zijn, is het voor de oogst beter om de plant bijtijds te toppen.

Want dat is nog een ander voordeel van het toppen van je wietplant: het levert een hogere opbrengst op. Door het toppen van de planten heb je namelijk een grote kans dat er niet een, maar zeker twee stevige stengels in dezelfde plant zullen groeien, waardoor je dus meer oogst hebt. De buds (toppen) uit de twee stengels zullen qua omvang kleiner zijn dan één grote, maar bij elkaar opgeteld heb je vaak meer oogst uit deze verschillende buds. De energie en de groeihormonen die zonder je plant te toppen anders naar één stengel zouden gaan, verdeel je nu over minimaal twee stengels en dus ook over twee toppen. Resultaat? Meer opbrengst.

Wanneer toppen

Wanneer moet je wietplanten toppen?

Wanneer je wietplanten gaat toppen, levert dat stress op voor de plant. De plant heeft immers een wond opgelopen en heeft tijd nodig te herstellen. Het is dus belangrijk te wachten tot de plant groot genoeg is om deze stress te kunnen verdragen, maar tegelijkertijd wil je ook niet te lang wachten; als de plant eenmaal bloeit, is het te laat om te toppen. Het toppen tijdens het bloeien heeft geen zin en kost te plant alleen maar energie. Hoewel wietplanten erg sterke planten zijn (het is niet voor niets weed: onkruid) is het verstandig bij het aanschaffen van je wietzaadjes op te letten of het een plant betreft die goed tegen stress kan, dat scheelt vaak al heel wat frustratie. Goldseeds verkoopt enkel kwaliteitszaden, met een sterke kiemkracht. Zij kunnen je ook informeren over welk zaad voor jou het meest geschikt is.

Sommigen toppen de plant als deze zo’n vijftien centimeter groot is, anderen zullen dit doen vanaf drie tot vijf nodes. Nodes zijn de plekken op de stengel waar elke keer tegenover elkaar twee bladeren groeien. Soms ontstaan er nieuwe scheutjes in de oksels van deze nodes. Je kunt deze blaadjes verwijderen (ook wel dieven genoemd), maar dat is bij wietplanten niet noodzakelijk.

Zo gauw je minimaal drie nodes hebt, maar liever nog vijf of zes, kun je de hoofdstengel gaan toppen. Let er wel op dat je dit tot maximaal twee weken voor de bloei doet, want dan heeft de plant nog voldoende tijd om te herstellen. Als je de planten onder kunstlicht kweekt is dit eenvoudig zelf te bepalen door langzaam maar zeker toe te werken naar twaalf uur licht, twaalf uur donker. Als je daarentegen afhankelijk bent van zonlicht, zul je moeten wachten tot de dagen korter worden en de nachten langer. Hou dus bij planten die afhankelijk zijn van zonlicht door middel van een schema goed in de gaten wanneer de nachten gaan lengen en hou hier rekening mee bij het toppen van de plant. Vergeet hierbij niet dat het niet alleen gaat om planten die daadwerkelijk in de open lucht in je tuin of op je balkon groeien, maar dat planten in je vensterbank ook afhankelijk zijn van de zon. Bedenk ook dat andere lichtbronnen, zoals bijvoorbeeld straatlantaarns of schemerlampen, de bloei kunnen verstoren. De plant heeft namelijk duisternis nodig om het bloeihormoon aan te maken. Het beste is dus om de omgeving van je plant zodanig te kunnen controleren, dat je zeker bent van een effectieve bloeiperiode.

Zo gauw je kleine, witte haartjes uit de oksels en de toppen van de plant ziet groeien, weet je dat de bloei aangebroken is. Toppen is dan absoluut niet meer aan de orde en je zult de wietplant vanaf dat moment haar eigen gang moeten laten gaan.

hoe wietplant toppen

Hoe moet je je wietplant toppen?

Ten eerste gebruik je altijd scherp en schoon gereedschap. Over hoe je wietplanten moet toppen bestaan verschillende ideeën. Sommige kwekers gebruiken hun nagels om de top van de plant te draaien, maar door alle bacteriën op je handen is dit niet aan te raden. Als je het toch op die manier wilt doen, zorg je ervoor dat je je handen hebt afgenomen met alcohol en dat je je plant zo min mogelijk beschadigd.

Ook als je gereedschap gebruikt (je kunt een speciaal tangetje kopen, maar een scherpe schaar is ook uitstekend te gebruiken), maak je dit eerst schoon met alcohol. Deze alcohol kun je overigens gewoon bij de kruidenier kopen. Door schoon en scherp gereedschap te gebruiken, zorg je ervoor dat de wond die die plant oploopt sneller zal helen, wat de plant wederom minder stress zal bezorgen. Minder stress betekent immers meer energie om te groeien én te bloeien.

Je hebt je gereedschap klaarliggen en nu is het tijd voor het echte werk: het toppen van je plant. Dit is natuurlijk altijd een spannend werkje, zeker voor de beginnende thuiskweker. Je kunt er, indien je meerdere planten hebt, ook voor kiezen wat meer te experimenteren en niet al je planten te toppen. Op die manier leer je je planten goed kennen en ontdek je vanzelf wat voor jouw planten het beste werkt. Zo lang er al cannabis gekweekt wordt, zijn er discussies over wat de beste methodes zijn om de planten tot volle bloei te laten komen, maar het meeste leer je van zelf doen en zelf experimenteren.

Het toppen gaat als volgt: je zoekt bovenaan de plant naar de laatste node (de plek waar twee stengeltjes/bladeren naar de zijkant groeien), je zult zien dat in het midden van die node de hoofdstengel doorgroeit naar boven, vaak zitten er al beginnende blaadjes aan. Direct boven die laatste node knip je in één beweging de hoofdstengel af. Gefeliciteerd! Je hebt je eerste wietplant getopt!

 

Waar moet je extra op letten?

Doordat je nu twee stengels hebt waar toppen in kunnen gaan groeien, is het belangrijk erop te letten dat deze niet te dicht bij elkaar gaan groeien. Je moet zorgen dat beide scheuten een goede ventilatie krijgen, zodat je geen rot in de plant krijgt. Mocht het nou zijn dat jouw twee (of misschien heb je wel meer nieuwe scheuten aan je plant) nieuwe stengels te dicht bij elkaar gaan groeien, dan kun je ze voorzichtig wat uit elkaar trekken door bijvoorbeeld gebruik te maken van touwtjes. Je trekt als het ware de twee stengels van de plant af, zodat ze elkaar niet meer kunnen raken. Ook hier geldt weer dat je voorzichtig met de plant te werk gaat, omdat je geen onnodige stress wilt veroorzaken.

Maar misschien is het nog wel het allerbelangrijkste om goed na te denken voordat je begint met het opkweken van een wietplantje. Het kweken en verzorgen van je eigen plant is een ontzettend leuk en leerzaam proces, wat echter kan staan en vallen met een goede basis: het juiste zaadje. Bij Goldseeds koop je feminised zaadjes die speciaal geselecteerd zijn op hun sterke kiemkracht en hun hoge opbrengst. Of je nu een beginnende of gevorderde kweker bent, of je nu wiet wilt kweken voor medicinaal of voor recreatief gebruik: Goldseeds heeft wietzaadjes voor iedereen.

 

Klik hier om op de website te kijken naar alle mogelijkheden en kies de wietzaadjes die bij jou passen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
Follow by Email