Wiet kweken

Wiet kweken

Wanneer je wilt gaan beginnen met het kweken van wiet, zijn er erg veel dingen die je moet weten. Al deze informatie kan erg overweldigend zijn. Hierbij valt te denken aan hoe de plantjes gevoed moeten worden of verscheidene methoden om te ontkiemen. Ook zijn er verschillende factoren die meespelen in het krijgen van een goede oogst. Dit hangt voor het grootste deel af van de omstandigheden waarin wordt gekweekt. In dit artikel zal verder worden ingegaan op wat handig is om te weten wanneer ja gaat starten met het kweken van wiet.

Wiet kwekenWaar wiet kweken?

Voordat je begint met het kweken is het slim om goed na te denken over waar je gaat kweken. Kies je voor binnen of buiten kweken?

Binnen kweken

Wanneer je binnen wiet gaat kweken, zul je beter op de wietplantjes moeten letten. Dit komt doordat je binnen de natuur op een zo goed mogelijke manier nabootst. Je kunt binnen kweken in bijvoorbeeld een kweektent. Een goede luchtaanvoer is vereist en ook de afzuiging van de lucht die gebruikt is moet op de juiste manier geregeld zijn. De verlichting van de planten zal je qua hoogte meten aanpassen naar mate de wietplantjes gaan groeien.

buiten wiet kwekenBuiten kweken

Wanneer je kiest voor buiten kweken, zal de natuur zelf heel veel werk doen. Zo is regenwater bijvoorbeeld ideaal voor de wietplantjes qua pH-waarde. Een ander groot voordeel van het buiten kweken van wiet, is dat je de plantjes niet klein hoeft te houden. Dit komt doordat je veel meer ruimte hebt per plant en je ze daardoor een stuk groter kunt laten worden. Je kan de wietplantjes het beste planten in de volle zon, waar ze wel wat beschutting hebben tegen regen en wind.

Bij het binnen kweken van de wiet heb je dus meer invloed op hoe je wietplantjes zich ontwikkelen, maar het nadeel is dat dit wel meer tijd in beslag neemt. Het grote voordeel van buiten kweken, is dat de natuur zelf haar gang zal gaan.

Kweekruimte

Om geslaagd wiet te kunnen kweken, is het van groot belang om je kweekruimte op de goede manier in te richten. Kweekruimtes kunnen makkelijk zelf gemaakt worden. Wanneer je beschikt over een goede lucht aanvoer en lucht afzuiging en er is elektriciteit, kom je al heel ver. Daarnaast is een actieve luchtcirculatie van belang en kan de kweekruimte het beste lichtdicht zijn. Wanneer je over dit alles beschikt, kan er gesproken worden van een ideale kweekruimte.

Buiten

Het voorbereiden van een goede kweekruimte is voor het buiten kweken erg van belang. Op deze manier kun je de wietplantjes goed ondersteunen. Voorbeelden van voorbereidingen die getroffen kunnen worden zijn het voor zaaien of de grond voorzien van plastic, zodat alles is afgedekt. Dit zorgt ervoor dat de warmte beter vastgehouden kan worden en de zaadjes zullen niet door harde regen kapot gaan. Een andere manier om tegen te gaan dat de wietplantjes kapot regenen, is om ze eerst even binnen te houden zodat ze al een beetje kunnen groeien.

Bij een goede kweekruimte is het van belang dat de wietplantjes beschermd worden tegen harde wind en regen. Toch is het wel noodzakelijk dat er wel wat ventilatie is in de kweekruimte. Zo voorkom je dat er schimmels gaan groeien en dat de plantjes worden gestoord in het proces van groeien en bloeien.

binnen wiet kwekenBinnen

De kweekruimte binnen dient er vooral op ingericht te zijn dat het natuurlijke klimaat van buiten wordt nagebootst. Dit zorgt ervoor dat je bij het binnen kweken van wiet meer moet omkijken naar je wietplantjes. Je hebt hier niet alleen goede ventilatie nodig, maar je moet ook rekening houden met goede verlichting, de temperatuur en een goede afzuiging. Lucht en licht worden gezien als de belangrijkste factoren voor het kweken van goede wietplantjes. Ook dient er sprake te zijn van de juiste temperatuur. Deze moet niet te warm en ook niet te koud zijn. Daarnaast moet de temperatuur ook niet te veel schommelen tussen dag en nacht. Het beste is om ervoor te zorgen dat de temperatuur dag en nacht gelijk is. Zo kun je achterstanden in het groeiproces van de plantjes voorkomen.

De juiste locatie

Naast het kiezen of je binnen of buiten gaat kweken en het voorbereiden van een goede kweekruimte, moet je ook kijken naar wat voor jou de juiste locatie is voor de kweekruimte. Een zolder zou bijvoorbeeld een goed idee zijn, alleen deze worden over het algemeen in de zomer vrij warm en zijn in de winter weer juist wat kouder. Dit zou geen probleem moeten zijn, maar hier dien je dan wel extra rekening mee te houden door bijvoorbeeld de verlichting ook ‘s nachts aan te laten. Ook is het wanneer je voor de zolder kiest handig om je dak goed te isoleren. Wanneer er dan in de winter wat sneeuw valt en op alle daken van de straat de sneeuw blijft liggen maar bij jou alles is weggesmolten, dan kun je wachten op bezoek van de politie.

Meest ideale locatie kweekruimte

De beste plek om wiet te kweken in je huis is de kelder. Je moet dan wel goed letten op de temperatuur en zorgen dat het niet te koud is. Ook dient de kelder vochtvrij te zijn.

Wietplant in potWelke wietzaadjes?

Er zijn verschillende soorten wietzaadjes. Zo zijn er ook speciale wietzaadjes voor de beginnende kweker. Deze wietzaadjes zijn perfect voor beginners, doordat ze maar erg weinig nodig hebben en je er dus niet veel naar hoeft om te kijken. De zaadjes beschikken bijvoorbeeld over een kortere bloeitijd, waardoor je minder kans hebt om fouten te maken bij de voeding van de planten. Ook hebben de zaadjes voor beginnende kwekers over het algemeen minder voeding nodig. Dit maakt het kweken van wiet een stuk makkelijker en hierdoor zal je al snel succesvol zijn.

Wanneer je verder wilt met het kweken van andere soorten wiet, kun je je het beste wel wat extra verdiepen in hoe je de wietplantjes moet verzorgen. Er zijn zowel wietzaadjes voor het binnen kweken als voor het buiten kweken. De beste wietzaadjes voor beginners vind je bij Goldseeds.nl!

RSS
Follow by Email