Wiet kweken buiten

Wiet kweken buiten

Wat moet je weten om buiten wiet te kweken?

De beslissing om zelfstandig wiet te gaan kweken (uiteraard in hoeveelheden van hooguit vijf plantjes en voor eigen gebruik) kan door diverse redenen worden veroorzaakt. Misschien ben je niet tevreden over de kwaliteit van jouw coffeeshop of vind je wiet uit coffeeshops te duur. Of misschien heb je plotseling meer tijd om de kweek van een paar wietplantjes in goede banen te leiden. Hoe dan ook, wiet kweken zou je zowel binnen als buiten kunnen doen. In dit artikel vatten we samen wat er komt kijken als je buiten wiet wilt kweken.

Wil je liever informatie over het kweken van wiet voor binnen? We schreven hier eerder ook al een blog over: Wiet kweken binnen >>>

 

Voorbereiding

Voordat je daadwerkelijk begint met kweken, doe je er verstandig aan eerst te beslissen of je dit gaat doen in potten of in de grond van je tuin. Normaliter gebeurt buiten kweken in een tuin of op het balkon, maar bij goede omstandigheden is zelfs een raamkozijn ook een goede optie. De grond van je tuin geniet evenwel de voorkeur. Op deze manier hebben de wortels vrij ruimte om te groeien, waardoor de opbrengsten ook beter zullen zijn. Observeer je tuin van tevoren alvast goed. En kies vervolgens het plekje in je tuin dat de meeste zonnestralen vangt. Vervolgens kies je de grondsoort waar je plantjes in moeten komen te staan. Verschillende zaadjes en plantjes kunnen net weer een andere grondsoort nodig hebben om optimaal te groeien. Verdiep je daarom goed in de wiet die je wilt kweken, zodat je weet welke aardesoort en eventuele toevoegingen het best functioneren. 

 

Buiten wietKies een goede wietsoort voor buiten

Als je de hierboven beschreven voorbereidende handelingen hebt uitgevoerd, dan wordt het tijd de knoop door te hakken als het gaat om de wietsoort die je wilt kweken. Er zijn wel honderden soorten, maar deze zijn lang niet allemaal even geschikt om buiten te kweken in het Nederlandse klimaat. Dit is dan ook de eerste schifting die je maakt. Kies voor een specifieke buitensoort die goed bestand is tegen wisselende of zelfs slechte weersomstandigheden. Een niet te lange bloeifase is ook iets waar je op kunt letten. Zo maak je de kans het grootst dat, wederom gezien de weersomstandigheden, de bloei helemaal goed afgerond kan worden.

 

Inzaaien

Heb je je keuze gemaakt en de door jou uitgekozen zaadjes inmiddels in huis? Dan is het nu tijd om deze te gaan inzaaien. Houd daarvoor de kalender en ook de weersvoorspellingen in de gaten. Normaliter is het vanaf half mei een goed idee om met inzaaien te beginnen. De dagen zijn dan lang genoeg en de kans dat het dan ’s nachts nog vriest is zeer klein. In juni of de eerste helft van juli inzaaien is doorgaans ook prima, mits je natuurlijk kiest voor een plant met een beperkte periode van bloei. 

 

Ontkiemen

Vervolgens beland je bij de fase dat je moet gaan ontkiemen. Een zaadje heeft daarvoor ten eerste genoeg vocht en warmte nodig. Gebruik voor het ontkiemen bij voorkeur een potje met daarin bijvoorbeeld zaai- en stekgrond. Om te beginnen plaats je de zaadjes ongeveer een halve centimeter onder de aarde en dek je de pot af met folie of plastic. Binnen een week ontkiemt het zaadje, waarna je de kiemblaadjes boven de grond ziet verschijnen. Daarna kun je de afdekking verwijderen en het plantje vol in het licht zitten. Blijf denken aan het geven van voldoende, maar zeker niet te veel water.

 

Bloeifase

In de loop van de zomer zal, afhankelijk van de plantsoort natuurlijk, de bloeifase aanbreken. In tuingrond begint de bloei meestal later dan in een pot. Het is in deze fase simpel gezegd zaak dat je voorkomt dat er iets fout gaat. Voor buitenplanten is vorming van schimmel of rotting – vaak in de toppen – de grootste bedreiging. Houd hier rekening mee en grijp in als je iets verdachts signaleert. Vage en onnatuurlijk ogende kleuren op het blad zijn een goede graadmeter van de gezondheid van de plant. Als je schimmel met het blote oog kunt zien doe je er goed aan dit onmiddellijk weg te halen. 

 

Oogsten en drogen

Na een bloeifase van meestal ongeveer twee maanden zijn de meeste buitensoorten oogstklaar. Dit kun je goed zien aan de kleine glimmende bolletjes in de toppen van de plant. Wanneer deze verkleuren naar een amberachtige kleur, dan weet je dat de bloeifase ten einde komt. Afijn, het oogsten kan hiermee beginnen. Je kunt hierbij simpelweg het rijpe gedeelte afknippen en dan de toppen laten drogen. De plant als geheel, dus met blad, knippen en laten drogen is natuurlijk ook mogelijk. Later knip je de toppen dan nog af. 

Dit drogen moet trouwens ook nauwkeurig gebeuren, want dit heeft veel invloed op de kwaliteit van je wiet. Wanneer je de toppen al hebt losgeknipt, dan leg je ze bijvoorbeeld op een rek neer. En als je de toppen aan een tak laat zitten kun je ze simpelweg ergens ophangen. Zolang jouw droogruimte maar een lage luchtvochtigheid en een stabiele huiskamertemperatuur heeft is het goed. Dit drogen kan nog zo’n twee weken duren. De wiet is voldoende gedroogd als je de dikkere takjes zonder moeite kunt breken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
Follow by Email