Wiet kweken binnen

Wiet kweken binnen

Alles wat moet je moet weten over binnen wiet kweken

Dat je wiet kweken het liefst binnen doet, is goed voor te stellen. In Nederland zijn de weersomstandigheden nu eenmaal vaak niet ideaal om buitenkweek mogelijk te maken. Binnen kweken kost je wat tijd en aandacht, maar als je een handige en ervaren kweker bent kun je hier wel goede resultaten en dus grote oogsten uit halen. Heb je die ervaring nog niet? Lees dan hieronder een aantal handige tips waarmee je alvast een beetje wegwijs wordt in de wereld van het binnenshuis kweken van wietplantjes.

 

Kweek volgens de regels

Dat het thuis kweken van wiet gevoelig kan liggen, dat is je vast niet ontgaan. Zo lang je echter de regels niet overtreedt is er niets aan de hand. De belangrijkste regel is dat je maximaal vijf plantjes in je bezit mag hebben. Het is het uitgangspunt dat je deze kweekt voor eigen gebruik, in privésfeer en huiselijke kringen. Wat niet mag als particulier is wiet kweken voor bedrijfsmatige doeleinden. Dat is simpelweg strafbaar. Hierop wordt vanuit de overheid een actief opsporingsbeleid gehanteerd. Kortom: houd dus altijd rekening met het maximale aantal van vijf plantjes en begin er geen handeltje mee.

 

Voordelen van binnenkweek boven buiten kweken

Als je ervoor kiest zelf een paar wietplantjes te gaan kweken, dan is de eerste keuze die je moet maken of je deze binnen of buiten wenst te kweken. Als je kiest voor buitenkweek, dan heb je er meestal minder werk aan. Echter moet je dan rekening houden met het seizoen, want in Nederland is het vanaf de herfst een aantal maanden ondoenlijk om buiten te kweken. Binnen heb je daar geen last van, nee, binnen kun je in principe het hele jaar plantjes kweken. Bovendien zijn er binnen geen insecten die je plantjes kunnen beschadigen. Als je afgezien van de weersomstandigheden en de insecten binnenshuis de natuur goed genoeg weet na te bootsen, dan ben je er helemaal klaar voor.

 

Binnen kweken? Kies een goede ruimte

De eerste stap is het kiezen van de kamer of ruimte waar je je plantjes zou willen kweken. Idealiter kies je voor een afgesloten ruimte. Vooral vanwege de geur is dit handig. Een kelder kan een goede plek zijn. Deze moet dan wel goed geïsoleerd zijn, zodat de vochthuishouding op orde is. Uiteindelijk is het belangrijk dat er niet te veel sprake is van temperatuurschommelingen en dat de lucht- en ventilatiestromen deugdelijk zijn. Een kleine slaapkamer en een grote kast zijn andere bruikbare opties.

 

Waar moet de ruimte aan voldoen?

Zoals gezegd moeten de basisomstandigheden van de gekozen binnenruimte goed zijn. Dat houdt kortweg in: de isolatie en de luchtstromen moeten in orde zijn. Heb je de best mogelijke ruimte gekozen, dan is het tijd voor de volgende stappen. Hierbij zorg je voor voldoende afsluiting om al te forse geurverspreiding tegen te gaan. Een luchtsysteem (met inlaat en uitlaat) en een koolstoffilter zijn daarbij ook bepaalde geen overbodige elementen. Als je deze goed installeert, dan is geuroverlast tot het absolute minimum beperkt. 

 

Belichting

Plantjes die geschikt zijn om binnenshuis tot bloei te komen hebben veel licht nodig. Denk daarbij aan maximums die gaan tot 18 tot 20 uur per dag. Een goed belichtingssysteem is dan ook essentieel bij de hobbykweek van wietplantjes. Het heeft zelfs directe invloed op de grootte van de oogst. Maar let op, want overdreven veel licht en een te kleine afstand tussen lichtbron en plant kunnen juist weer nadelige effecten hebben. Per lichtbron kan dit verschillen. Jezelf goed laten informeren is dan ook vooral voor beginnende kwekers een aanbeveling waard. Hierbij geven we je alvast een kleine aanzet. Voor thuiskwekers voor eigen gebruik zijn er drie soorten lampen die het vaakst worden gebruikt, te weten:

 

  • Ledlampen: dit is qua aanschaf misschien niet de goedkoopste keuze, maar als het gaat om duurzaamheid, kwaliteit en het milieu is led ronduit gunstig. Ja, ook de kwaliteit van je eindproduct zal erdoor vooruit gaan. De werkzame stoffen van de plant varen namelijk wel bij ledverlichting.
  • HPS-lampen: als je kweekruimte minstens anderhalve meter hoog is en als je liever niet te veel investeert in je verlichting, dan zijn HPS-lampen een goede optie. Als je deze lichtbron goed weet af te stemmen kun je qua hoeveelheid goede oogsten draaien.
  • Fluorescente lampen: wanneer je een kleine of lage kweekruimte hanteert, dan is een fluorescente lamp waarschijnlijk de handigste keus. Positief is dat deze niet duur zijn en ze in veel winkels te koop zijn.

Belichting

Als je tenslotte het maximale rendement uit je belichting wil halen, dan is het raadzaam de wanden van de kweekruimte te bekleden met reflecterende materialen.

 

Nuttige info over de levenscyclus

Ben je van plan binnenshuis wietplanten te gaan kweken voor eigen gebruik? Dan is het goed je vooraf al te verdiepen in de volledige cyclus van de betreffende plant. Doorgaans hebben plantjes in de eerste weken zo’n 18 tot 20 uur per dag licht nodig. Dit is de fase waarin de plant het merendeel van zijn groei doormaakt. Een gedegen groei is belangrijk, want grote planten geven uiteindelijk ook grotere oogsten. Hebben je planten de gewenste hoogte van de groeifase bereikt? Dan zou je kunnen terugschakelen naar zo’n 12 uur licht per dag. Dit markeert de periode dat de bloei vorm krijgt. Let op, in de bloeifase kunnen planten nog flink groeien, tot dezelfde hoeveelheid als in de groeifase! Hoe dan ook, als je de bloeifase secuur begeleidt, dan zul je zien dat deze bloei langzaam maar stabiel verloopt. Dit is belangrijk, want de weg der geleidelijkheid leidt uiteindelijk tot de beste resultaten.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
Follow by Email