Wat zijn feminised wietzaadjes?

Wat zijn feminised wietzaadjes?

Terwijl professionele wietkwekers reguliere zaden gebruiken in hun plantages, kiezen thuiskwekers bijna altijd voor feminised wietzaadjes. De reden waarom bij sommige grote wietplantages nog steeds de voorkeur gegeven wordt aan reguliere zaden is omdat vrouwelijke planten, afkomstig van de reguliere zaden, een betere moederplant geven. Daarbij komt dat bij grote kwekers stekken genomen wordt van moederplanten en deze, wanneer ze bevrucht worden door mannelijke plantjes, een betere opbrengst geven. Maar wat zijn feminised wietzaadjes dan? Zoals het woord zelf zegt zijn ze 100% vrouwelijk en als thuiskweker ben je dan zeker dat de kans op een mannelijke plant zo goed als uitgesloten is. De mogelijkheid bestaat dat een vrouwelijke plant, onder bepaalde omstandigheden, muteert tot een mannelijke plant maar hoe dat gebeurt kun je in dit artikel vinden als je verder leest.

feminised wietzadenReguliere zaden, wat zijn dat?

Vrouwelijke planten die bestuift worden door een mannelijk exemplaar, geven reguliere zaden. Wanneer deze zaden plantjes worden is de kans groot dat ongeveer de helft ervan mannelijk is. De mannelijke wietplantjes vormen tijdens de bloei ook een soort bloem maar deze bevat enkel stuifmeel voor de voortplanting. Omdat een vrouwelijke plant, wanneer ze te dicht bij een mannetje staat, geen mooie bloemen produceert maar ijverig zaadjes gaat aanmaken, is het belangrijk om ze zo ver mogelijk bij elkaar weg te houden.

Wat zijn feminised wietzaadjes?

Reeds eeuwen probeert de mens de teelt van deze prachtige plant te manipuleren zodat kwekers zeker kunnen zijn van een prima oogst en de beste kwaliteit. Er bestaan verscheidene manieren om er bijna 100% zeker van te zijn dat alle geplante zaadjes, vrouwelijke planten zullen geven. De kweker gaat er bijvoorbeeld voor zorgen dat de planten muteren tot een hermafrodiet; een plant met zowel vrouwelijke als mannelijke eigenschappen. Dit doet men door een stresssituatie te creëren zodat de plant in overlevingsmodus gaat en zowel bloemen als zaad zal aanmaken. Een stresssituatie krijg je bijvoorbeeld door een plukrijpe plant niet te oogsten of de plant te transporteren. Deze techniek werd per toeval ontwikkeld door meneer Henk van Dalen die, in de jaren negentig, begon met experimenteren. Hij liet een oogstrijpe plant doorgroeien om te zien hoe de plant zich zou gaan gedragen. Voor die tijd kon men enkel reguliere zaden kopen en werd cannabis kweken voor consumptie een pak eenvoudiger. Door zelfbestuiving van de hermafrodiete plant, zullen de zaadjes van deze plant, naar alle waarschijnlijkheid, vrouwelijk zijn. Ook wanneer men andere vrouwelijke planten bestuift met het stuifmeel van een hermafrodiet, levert dit vrouwelijke zaden op. Zoals je merkt heeft dit alles te maken met X en Y chromosomen, net zoals bij alle andere levende wezens.

Een andere manier is door de vrouwelijke plant te bestuiven met colloïdaal zilver zodra de bloeiperiode begint. Indien je dit zelf wil proberen is het belangrijk dat je weet dat, een plant die bestoven wordt met colloïdaal zilver, niet mag gerookt worden en enkel kan dienen om zaadjes voort te brengen. Sommige kwekers besproeien enkel de onderste bladeren met het zilverwater en gebruiken of verkopen de bovenste bloemen voor consumptie. Dit is niet echt aan te raden omdat bij verstuiving nog altijd kleine partikeltjes zilver op de bloemen kunnen vallen zodat deze uiteindelijk ook ongeschikt zijn om te roken.

feminised wietzaadje ontkiemdWaarom feminised zaadjes kopen en geen reguliere bij thuiskweek?

Wietzaadjes zijn, laat ons eerlijk zijn, niet goedkoop. Dit heeft uiteraard alles te maken met het feit dat cannabis, of wiet, opgenomen werd in de Opiumwet en dus een verboden product is. Dit maakt dat zowel professionele als thuiskwekers liever zeker zijn van een goede oogst aan vrouwelijke bloemen. Bij reguliere zaden is de kans groot dat er zich mannelijke zaden tussen bevinden en, zoals reeds aangehaald hierboven, is dit geen goede zaak voor een mooie opbrengst aan mooie lekkere toppen wiet.

Ook wanneer je zelf stekjes wil maken zijn feminised wiedzaadjes de beste keuze, vooral als je nog niet zo lang bezig bent met de kunst van het kweken. Een mooie sterke moederplant die alle eigenschappen heeft van een perfect vrouwtje geeft de beste stekken die gegarandeerd even mooie bloemen geven als de moederplant zelf.

Een bijkomend voordeel van het kopen van feminised wietzaadjes is dat je, als thuiskweker , niet steeds met een bang hart je planten moet inspecteren of er toevallig toch niet een mannetje tussen staat. Vooral wanneer je nog niet lang bezig bent met zelf plantjes te kweken, of het je eerste keer is, is het niet altijd even duidelijk wanneer een plant zaadjes aanmaakt of bloemtoppen. Indien je niet zeker bent van je stuk gebeurt het dat je je vergist en een mannetje te lang tussen de vrouwtjes laat staan, en dat is niet de bedoeling. Haal je er een plant uit waarvan je vermoedt dat het een mannetje is maar blijkt het toch een vrouwtje te zijn, kan het door stress alsnog mannelijke eigenschappen krijgen.

Uit commercieel oogpunt is het zo dat bedrijven die zich gespecialiseerd hebben in het kweken van wietzaad, niet graag klanten verliezen. Wanneer jij, als thuiskweker die enkel een paar plantjes teelt voor eigen gebruik, gefeminiseerde wietzaadjes koopt, is het bedrijf er bijna zeker van dat je voor een volgende oogst, opnieuw zaadjes bestelt.

Feminised autoflower wietzaadjes

Feminised autoflower wietzaadjesMeer en meer beginnen liefhebbers van de thuiskweek te kiezen voor feminised autoflower zaad. Deze zijn makkelijk te kweken en zijn resistent voor een aantal bedreigende ziekten. De bloeitijd is veel korter dan bij fotoperiode cannabissoorten wat er voor zorgt dat ze prima geschikt zijn voor buitenkweek. Wij wonen helaas niet in een land waarbij we de hele zomer van tropische temperaturen kunnen genieten en dan is een korte groei- en bloeitijd heel handig. Ook de thuisteelt voor medicinaal cannabis gebruik zit in de lift en wie voor het eerst eigen plantjes kweekt, is de autoflower een makkelijke plant. Vandaar ook dat steeds meer mensen op zoek zijn naar wiet met een hoog CBD gehalte en een lagere THC, de psychoactieve stof die een high of stoned gevoel geeft bij gebruik.

Goldseeds.nl heeft een grote keuze aan gefeminiseerde wietzaadjes zodat je steeds de juiste plant kunt uitzoeken die geschikt is voor jouw gebruik.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
Follow by Email