Opbrengst wietplant

Opbrengst wietplant

De opbrengst van je wietplanten verhogen: zo doe je dat!

Wil je de opbrengst van je wietplant verhogen? Lees dan dit artikel goed door! Wanneer je wietzaadjes koopt en deze tot echte planten kweekt, zal het altijd je bedoeling zijn om hiermee een grote oogst te realiseren. Immers geldt dat hoe groter je oogst is, hoe beter je investering is geweest en hoe minder vaak hoef je nieuwe planten te kweken. Er zijn verschillende factoren die van invloed zijn op de grootte van de oogst. Deze factoren, waarbij je op de meeste zelf invloed hebt als kweker, worden hieronder één voor één behandeld.

 

Buiten kweken, zij het in ideale omstandigheden

De omgeving waarin je wietplanten laat groeien is van grote invloed op de ontwikkeling van deze planten. Wietplanten zou je zowel binnen als buiten kunnen kweken, al is het wel zo dat niet elke wietplant even goed kan gedijen in het Nederlandse klimaat. Het grote voordeel aan buiten kweken is dat je gebruik kunt maken van de beste lichtbron die je je maar kunt voorstellen: de zon. Dit zonlicht heeft ontegenzeglijk een positieve invloed op de uiteindelijke opbrengst. Verder heb je buitenshuis meestal meer ruimte om je planten verspreid op te stellen. Bekend is dat hoe meer ruimte wietplanten hebben, hoe beter ze kunnen groeien en hoe gunstiger de opbrengst dus kan uitvallen. Nadeel van buiten kweken is natuurlijk wel de wispelturigheid van het weer. Regen, kou, insecten en schimmels zijn de grootste gevaren in de buitenkweek.

 

Kweek je binnen? Dan is het juiste kunstmatige licht essentieel

Bij de groei, de bloei en de algehele ontwikkeling van alle planten speelt de hoeveelheid licht dus een cruciale rol. Wanneer je besluit in huis wietplanten te kweken, dan mis je weliswaar het zonlicht, maar kunstmatige verlichting kan veel compenseren. Voordeel is dat je precies zelf kunt bepalen hoe veel licht je je plantjes geeft en hoe veel uren per dag je dit doet. Gunstig is ook dat je niet afhankelijk bent van de hoeveelheid uren zon per dag. Zoals bekend hebben wietplanten tijdens de groeifase meer licht nodig dan tijdens de bloeiperiode. Met een kweekruimte binnenshuis kun je dit heel makkelijk regelen. Bij de binnenkweek kun je bovendien eenvoudiger technieken toepassen waardoor je met nieuwe aanwas nog hogere opbrengsten kunt realiseren. De Screen of Green (ook bekend als de ScrOG-methode) is hierbij een van de belangrijkste methoden.

De juiste voeding

Naast genoeg licht hebben planten voldoende goede voeding nodig om te overleven – en het liefst om flink te groeien. Welke wietsoort je ook probeert te kweken, het is altijd van essentieel belang dat je je verdiept in welke voeding de wietplanten straks nodig hebben. Wees je er bewust van dat in iedere fase van de ontwikkeling andere hoeveelheden en verschillende verhoudingen nodig zijn. Tijdens de groei moet een plant bijvoorbeeld veel stikstof hebben. In de bloeifase zijn fosfor, kalium, magnesium en calcium juist extra belangrijk. Om ervoor te zorgen dat je planten deze elementen zo goed mogelijk kunnen opnemen is het noodzakelijk de zuurtegraad optimaal te houden. Deze zuurtegraad, die met een pH-waarde wordt aangegeven, kun je met azijn en – voor het tegenovergestelde effect – met soda beïnvloeden. Dit doe je tijdens de dagelijkse bewatering.

Een ander aspect dat van invloed is op de opname van voedingsstoffen is het kweekmedium dat je gebruikt. ‘Normale’ teelaarde ligt hierbij voor de hand en is misschien ook het makkelijkst toepasbaar. Hydrologische producten zoals kokosvezel en perliet bieden echter meer mogelijkheden om je planten zich optimaal te laten ontwikkelen. Hydrologisch kweken vergt meer van je, maar als je dit eenmaal onder de knie krijgt zul je merken dat het de moeite waard is: de opbrengsten kunnen er flink groter door worden.

 

Ervaring en kennis op het gebied van kweken

Je kwaliteiten als kweker hebben zonder meer invloed op hoe je de ontwikkeling van een plant kunt begeleiden. Daarmee heb jij zelf dus ook impact op de omvang van de oogst die je later hebt. Je kweekkwaliteiten kun je ontwikkelen door hier veel over te lezen, door tips en informatie uit te wisselen met andere kwekers en natuurlijk door simpelweg te leren van je eigen ervaringen.

 

Genetische kwaliteiten

Ongeacht de kweekervaring die je hebt en de omstandigheden die je creëert, de genetische kwaliteiten van wietzaadjes en -planten blijven toch in grote mate bepalend voor de ontwikkeling van de plant, de oogst die je er uiteindelijk uithaalt en de smaak en de werking van de daadwerkelijke wiet. Sowieso zijn er soorten die bekend staan om hun gemiddeld hoge opbrengsten, terwijl andere soorten juist meestal weer wat lagere opbrengsten genereren. Als je graag inzet op een wietplant met hoge opbrengsten, zoek dan een variëteit die meerdere toppen aanmaakt, het liefst grote en zware toppen.

Je oogst alvast berekenen voor het drogen

Onervaren kwekers willen in de oogstfase bij het afknippen van de toppen nog weleens overenthousiast raken. Dit omdat de oogst erg groot en zwaar lijkt te zijn. Dit kan wel zo zijn, maar vergeet niet dat de geoogste toppen nog een tijdje moeten drogen. Het nettogewicht wordt daardoor uiteraard een stuk lager. Als je vóór het drogen al het verwachte eindresultaat wilt weten, deel dan het gewicht van de ongedroogde toppen door vier. Dat gewicht zal ongeveer de uiteindelijke oogst zijn.

Goldseeds

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
Follow by Email