Is wiet kweken legaal?

Is wiet kweken legaal?

Wiet kweken: niet legaal, maar ook niet per se strafbaar

Of wiet kweken legaal is. Dat is een onderwerp waar vaak misverstanden over bestaan. Om de discussie over of wietplanten kweken in letterlijke zin legaal is maar gelijk te beslechten: dat is het niet. Volgens de Opiumwet is het verboden om hennep – en vele andere, soortgelijke stoffen – te transporteren tussen Nederland en andere landen, en ook om ze te telen, te bereiden, te verwerken, te verkopen, af te leveren of anderszins te vervoeren. Ook het als particulier vervaardigen is niet toegestaan. Ook als je wiet wenst te kweken omdat je wilt gebruik maken van de medicinale kwaliteiten gelden deze wetten. Er wordt dus (tot nu toe) geen onderscheid gemaakt tussen kweken voor recreatief of medicinaal gebruik.

Maar gezien het feit dat er websites als wietzaadjeskopen.com bestaan, kan dit toch niet de volledige waarheid zijn? Dat klopt. Er bestaat namelijk ook een gedoogbeleid. Onder dit beleid wordt het gedoogd dat je maximaal vijf wietplanten voor eigen gebruik (en dus niet voor bedrijfsmatige doeleinden) in bezit mag hebben. Let op: dat het gedoogd wordt, betekent officieel niet dat het legaal is. Je moet het in wezen zo benaderen: het is illegaal, maar onder de juiste omstandigheden ben je niet strafbaar. Hoe dat precies zit, dat wordt hieronder verder uitgelegd.

Vijf planten of minderVijf planten of minder

Het aantal van vijf wietplanten is cruciaal. Het Openbaar Ministerie in Nederland is namelijk van mening dat bij een hoeveelheid van vijf plantjes of minder mag worden aangenomen dat er geen sprake is van bedrijfsmatig handelen. Met andere woorden: wanneer de politie in jouw woning maximaal vijf wietplanten zou aantreffen, dan mag je er vanuit gaan dat er geen strafrechtelijke procedure zal volgen. Dit is dus het gedoogbeleid waar vaak over gesproken wordt. Wel kan het zijn dat de politie je planten in beslag neemt. Als de politie hierop aandringt, dan heb je dit te accepteren. Dat is een voorwaarde om onder vervolging uit te komen. Of de politie deze handelswijze hanteert, kan van verschillende factoren afhangen. Bijvoorbeeld jouw gedrag tegenover de politie, de mate van recidive of de overlast die je eventueel veroorzaakt in de buurt. Daarom is het altijd aan te raden dat wanneer je enkele wietplanten thuis kweekt, dat je zorgt dat je geen overlast veroorzaakt en dat je de opbrengst daadwerkelijk zelf, in huiselijke kringen, gebruikt. Op die manier verklein je de kans dat een omwonende of de politie je het behoud van je planten misgunt. Overigens geldt voor minderjarigen niet dat het bezit en het kweken van maximaal vijf planten gedoogd wordt. Voor hen volgt wel altijd een strafprocedure, mochten ze betrapt worden.

Meer dan vijf planten in bezit?

Als je zes of meer wietplanten in bezit hebt en al dan niet aan het kweken bent, dan zullen de politie en het Openbaar Ministerie dit niet kunnen gedogen. Als je met meer dan vijf planten betrapt wordt, volgt er dus altijd een strafrechtelijke procedure. Logisch, want hiervoor biedt de Opiumwet je geen enkele bescherming. De hoogte van je straf kan nog wel flink variëren. Een en ander hangt af in welke mate van professionaliteit je de planten aan het kweken was. Over het algemeen geldt dat hoe fanatieker de bedrijfsvoering (dus met onder meer professionele belichting en afzuiging), hoe hoger de straf uit zal vallen. Ook wanneer je al vaker bent veroordeeld voor dit vergrijp of wanneer je niet meewerkt aan het onderzoek zal er normaal gesproken strenger worden gestraft. Bovendien zal in alle gevallen je planten in beslag worden genomen en je kwekerij worden ontmanteld. Heb je deze overtreding begaan in een huurwoning? Dan kan het zijn dat je huurbaas je huurcontract zal willen beëindigen. Kortom, het is dus wel degelijk zaak je zorgvuldig te houden aan het maximale bezit van vijf wietplantjes. Bij grotere aantallen kun je in de problemen komen. Dat die kans niet heel klein is, daarover lees je meer in de volgende alinea.

Actief opsporingsbeleid, ook preventief

Het valt onder de verantwoordelijkheid van de politie en justitie om de Opiumwet op actieve wijze te handhaven. Mits men daar genoeg mankracht voor heeft, gebeurt dat ook wel degelijk. Vrijwel dagelijks zijn in het nieuws berichten te lezen dat er weer ergens in Nederland een hennepkwekerij is opgerold. Natuurlijk zijn het meestal schrijnende gevallen van grote overtreders die het nieuws halen. Toch kan de politie ook bij slechts een vermoeden van de aanwezigheid van een kwekerij (of gewoon de aanwezigheid van te veel wietplanten voor particulier bezit) een woning binnentreden en zo nodig in actie komen. De politie heeft deze bevoegdheid. De kans dat je betrapt wordt zodra je op een bepaald moment te veel wietplanten aan het kweken bent is dus niet zo heel klein.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
Follow by Email