Hoe kweek je wiet

Hoe kweek je wiet

Hoe kweek je wiet? De 4 fasen van wiet kweken uiteengezet

Zelf wiet kweken. Voor iedereen die wiet liever niet van de coffeeshop koopt is dit een uitstekende optie. Zo kun je immers zelf zorgdragen voor een goede kwaliteit van de wiet en weet je ook nog eens zeker dat er geen pesticiden zijn gebruikt. En als je een aardige opbrengst weet te realiseren, dan is zelf wiet kweken ook zonder meer goedkoper dan steeds bij de coffeeshop langs te gaan. Maar hoe kweek je wiet eigenlijk? En hoe zorg je dat je een mooie opbrengst aan je activiteiten overhoudt? Hieronder beschrijven we de belangrijkste stappen die hierbij komen kijken.

 

Zaadjes ontkiemen

De eerste stap in het proces is natuurlijk het aanschaffen van wietzaadjes. Heb je eenmaal (hooguit) enkele zaadjes in huis, dan is het zaak deze eerst op zorgvuldige wijze te ontkiemen. Dit zou je direct in de aarde kunnen doen; dit lijkt in eerste instantie de meest logische optie. Maar wietzaadjes ontkiemen doorgaans minstens even goed in een door jou geïmproviseerde plek. Zolang de ondergrond maar vochtig is en de omgevingstemperatuur hoog genoeg. Zelfs een glas water zou een goede ontkiemingsplek kunnen zijn. Voor welke ontkiemingsmethode je ook kiest, belangrijk is voor goede omstandigheden te zorgen en je gezond verstand te volgen. De volgende tips helpen je daarbij:

 

 • Zorg altijd voor een vochtige omgeving. 
 • Houd de omgevingstemperatuur altijd minimaal op 20 graden.
 • Verdiep je in hoe je jouw specifieke wietzaadjes precies moet ontkiemen en hoeveel tijd dit normaliter kost.
 • Heb geduld en probeer het proces niet te forceren.

 

De groeifase

Wanneer je zaadjes eenmaal succesvol zijn ontkiemd, markeert dat het begin van het groeiproces. Hierbij volgt een aantal tips die je zullen helpen om je plantjes de groeifase goed door te laten komen:

 

 • Zeker tijdens het begin van de groeifase is een hoge luchtvochtigheid belangrijk. Ga daarbij uit van een vochtigheidsgraad van rond de 60 procent.
 • De planten zijn gebaat bij een omgevingstemperatuur van 20 à 25 graden.
 • Zorg constant voor voldoende bewatering. Elke dag een beetje geven is de beste strategie.
 • Dagelijks de bladen van de plantjes afsproeien is aan te raden. Zo houd je de blaadjes schoon en stofvrij, zodat ze optimaal licht kunnen ontvangen.
 • Over licht gesproken: tijdens deze fase zijn wietplanten gebaat bij 18 uur licht per dag.
 • Zorg dat de grond een PH-waarde (zuurtegraad) heeft van 6 à 6,5. Met een PH-meter kun je dit bijhouden. De PH-waarde kun je beïnvloeden via de dagelijkse bewatering. Doe een beetje azijn bij het water als de grond zuurder moet worden. Voor het tegenovergestelde effect voeg je bijvoorbeeld een snuifje soda toe.
 • Bestudeer je plantjes dagelijks, zodat je een eventueel probleem snel kunt opsporen en oplossen.

 

De bloeiperiode

De bloeifase van je wietplant is de fase waarin de plant bloemen aanmaakt. Je herkent het begin van deze periode aan de kleine, witte haartjes die aan de plant beginnen te groeien. In principe begint de bloei op het moment dat je planten minder uren per dag licht krijgen. Belangrijk is dus vooral dat je je goed verdiept in het specifieke type wietzaadjes dat je hebt gekocht. Zo weet je na hoeveel tijd de groeifase normaal gesproken eindigt. Aan de hand van die informatie kun je vervolgens handelen. Mocht je binnenshuis over een eigen kweekruimte beschikken, dan betekent dit dat je je belichtingsapparatuur zo dient af te stellen dat je planten nog maar 12 uur per dag belicht worden. Hoe lang de bloeifase duurt verschilt sterk qua plant. Meestal ligt de duur tussen de 7 en de 14 weken. Waarmee je nog meer rekening moet houden tijdens de bloeiperiode, dat lees je hieronder:

 

 • Wietplanten hebben tijdens de bloei andere voeding nodig dan tijdens de groei.
 • Tijdens de bloeifase dient de luchtvochtigheidsgraad in de kweekruimte lager te zijn dan voorheen. Denk hierbij aan een luchtvochtigheid van zo’n 40 tot 50 procent. Dit voorkomt het ontstaan van rotting en schimmels.
 • De dagelijkse twaalf donkere uren mogen niet onderbroken worden, ook niet voor een heel korte tijd.
 • Raak de (gevoelige) toppen die ontstaan niet met de blote handen aan.
 • Houd er rekening mee dat de toppen zwaar kunnen worden. Misschien is zelfs ondersteuning nodig om te voorkomen dat de plant knakt.

 

Oogsten

Wanneer de bloeifase op z’n einde loopt wordt het uiteraard tijd om te gaan oogsten, oftewel om de opbrengst te gaan ‘halen’. Bij wietplantjes betekent dit veel zorgvuldig knipwerk. Een goede schaar en hygiënische handschoentjes zijn hiervoor natuurlijk wel nodig. Doorloop vervolgens de volgende stappen:

 

 • Knip, terwijl de plant nog in de grond staat, de grote bladen van de plant af, zodanig dat er een kale, bladloze plant overblijft.
 • Knip het blad rondom de toppen weg. Let op dat je wel een strookje van het blad laat zitten, vooral als er sprake is van witte kristalletjes op het blad.

 

Na het knippen dienen de geoogste toppen gedroogd te worden om de inhoud van de toppen daadwerkelijk klaar voor gebruik te maken. Dit drogen doe je tenslotte door de takken of toppen ondersteboven in een afgesloten, droge ruimte op te hangen. Bij voorkeur is dit een donkere ruimte waar een temperatuur heerst van tegen de 20 graden. Het beste is om je toppen gewoon te laten drogen en hierbij dus niets te forceren met bijvoorbeeld een föhn of een ventilator. Forceren kan namelijk ten koste gaan van de smaak en de kwaliteit van de wiet. Wanneer de takjes doorknakken, en dus totaal niet buigzaam meer zijn, dan is de wiet droog genoeg om verder te verwerken.

goldseeds

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
Follow by Email